De Premier Leaugue wordt vaak omschreven als de grootste, meest spectaculaire voetbal competitie ter wereld. Hier zijn zeker een aantal goede redenen voor aan te voeren. De concurrentie in de top is absoluut moordend. Een groepje van vijf a zes clubs heeft dusdanig veel vermogen dat het enorm veel geld uit kan geven aan spelers. Indien er een positie is die enigszins zwak bezet is schroomt men niet om de portomonnee te trekken en flink met geld te strooien.
Vele kenners beweren echter dat het niveau in de Spaanse Primera Division nog hoger ligt. Dit is deels misschien waar. Wat de Premier League echter wel enorm bijzonder maakt is de intensiteit waarmee wordt gespeeld. Dit, gecombineerd met de enorme snelheid van het spel en de vele spectaculaire uitslagen, zorgt ervoor dat het in ieder geval de meest boeiende competitie is om naar te kijken.
Club als Manchester City, Chelsea, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur draaien steevast mee in de top. De strijd om de vier bovenste plaatsen is hevig, want deze geven immers recht op Champions League voetbal of de voorronde daarvan. Een andere ploeg die zich daar af en toe tussen weet te nestelen is Arsenal. Opvallend is wel dat de ploeg uit Noord-Londen vaak een stuk minder geld uitgeeft dan de eerdergenoemde concurrenten en eerder het verschil probeert te maken met hun manier van spelen. De Franse trainer Arsene Wenger was tientallen jaren lang de onbetwiste leider van de Gunners maar is nu gestopt. Het is dus afwachten hoe het Arsenal de komende jaren zal vergaan.
In de Engelse Premier League is het algemeen bekend dat geen wedstrijd eenvoudig te winnen is. Ook bij de mindere goden, vooral in de uitwedstrijden, zal geen enkele club het cadeau krijgen. Toch werd Manchester City afgelopen jaar vrij vroeg en met zeer veel overmacht kampioen. Dit heeft onder andere te maken met trainen Pep Guardiola die de touwtjes stevig in handen heeft. Daarnaast hebben de Citizens veruit de breedste selectie. De club kan bij drie elftallen opstellen waarmee je de strijd met de Europese top kunt aangaan. Heel soms gebeurd er echter nog weleens iets verrassends, ook in de Premier Leaugue. Leicester City is hier een uitstekend voorbeeld van.
Leicester City FC bewijst het tegendeel
In 2016 gebeurde er iets in de Premier League wat tot voor kort nagenoeg voor onmogelijk was gehouden. Er werd een club kampioen die in de verste verte niet kon tippen aan de budgetten en uitgaven van de grote jongens. Leicester City FC is in vergelijking met de grote clubs uit Manchester en Londen een nietige club die normaal gesproken in het rechter rijtje thuis zou moeten horen. Dit liep echter in het seizoen 2015/2016 even helemaal anders. Dit seizoen won het grote geld een keer niet maar was dit een ploeg die gewoon goed in elkaar stak en voor elkaar door het vuur ging.
Met de aan de lopende bank scorende spits Jamie Vardy en andere belangrijke steunpilaren zoals Riyad Mahrez en Andy King wist de ploeg iedereen te verrassen. Voor het eerst in de ruim 130 jaar dat de club al bestond wist het de Premier League titel in de wacht te slepen. Wat volgde was een waar volksfeest in de stad Leicester. Een feest waarvan met nooit had durven dromen dat het echt plaats zou vinden, maar dit gebeurde toch.