De Primera Division

De meeste voetbalkenners beweren dat de Primera Division de sterkste voetbal competitie ter wereld is. Dit is niet geheel zonder redenen. Het niveau is ontzettend hoog en dit is al jaren zo. Opvallend is dat de spelers die over het algemeen gezien worden als de allerbesten toch vaker in de Primere Division lijken te spelen dan in andere competities zoals de Bundesliga in Duitsland, de Serie A in Italië of de Premier League in Engeland. Daar waar het tempo in de laatstgenoemde competitie hoger lijkt te liggen is het niveau vaak toch net niet te vergelijken. Denk bij de echte topspelers bijvoorbeeld aan Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Andre Iniesta, Luka Modric, Sergio Ramos en natuurlijk nog vele anderen.

Dit is slechts een kleine greep uit de groep spelers die van de absolute buiten categorie is. La Liga, zoals de Primera Division ook wel genoemd wordt heeft onlangs twee van de spelers uit dit rijtje uit moeten zwaaien. Cristiano Ronalso koos na bijna een decennium vol successen bij Real Madrid voor een vervolg van zijn carrière bij het Italiaanse Juventus. Andres Iniesta, sinds hij in 2010 het Spaanse elftal voor het eerst naar een overwinning op het wereldkampioenschap een held van heel Spanje, koos ervoor elders verder te gaan voetballen. Hij vond dat hij te oud aan het worden is om nog van totale waarde te kunnen zijn bij Barcelona en wilde aanstormende talenten niet in de weg lopen.

De competitie heeft echter stootkracht genoeg om het verliezen van deze sterren op te vangen en het duurt vaak niet lang voordat er nieuwe aanwinsten worden gehaald. Doordat spelers weten dat wanneer je een keer om de echte prijzen mee wilt doen je bij een Spaanse topclub de meeste kans heeft wil iedereen hier wel spelen. Het is zodoende niet moeilijk om het verlies van top spelers op te vangen voor clubs uit de Primera Division. Vaak wordt er daarbij veel geld verdient aan transfers en kunnen de clubs zeer riante salarissen bieden die vaak moeiteloos terug verdient worden door de vele merchandise die verkocht wordt. Daags na een nieuwe aankoop is het nieuwe shirt van een spelers vaak al zoveel over de toonbank gegaan dat het bedrag alweer terug is verdient.

FC Barcelona en Real Madrid

De twee grootste clubs uit Spanje zijn zonder twijfel FC Barcelona en Real Madrid. Deze twee zijn bijna jaarlijks in een felle strijd om het kampioenschap verwikkeld en de directe wedstrijden tussen de twee zijn standaard een spektakelstuk. Heel af en toe komt er een andere ploeg tussendoor die erin slaagt kampioen te worden. De laatste die dit lukte was Atletico Madrid wat in een rechtstreeks duel met FC Barcelona wist af te rekenen en zo de titel veilig stelde. In het recente verleden wisten ook clubs als Valencia CF en Deportiva la Coruna de titel te verover, waarvan laatstgenoemde recentelijk degradeerde uit de hoogste Spaanse klasse.

Clubs als Real Madrid en FC Barcelona beschikken altijd over de grootste sterren in de voetballerij. Met hun imposante stadions en massale aanhangers van over de hele wereld behoren zij tot de grootste voetbal verenigingen ter wereld. Dat de clubs zo enorm machtig zijn is dus niet zo heel gek. Maar naast deze twee ploegen zijn er nog heel wat die de Spaanse competitie enorm sterk maken.